Vianočná cukráreň: 5 jednoduchých receptov na chutné sviatočné koláčiky
Objavte radosť z vianočného pečenia s týmito piatimi jednoduchými a chutnými receptami. Od tradičných medovníkov a orieškových rožkov, cez kokosové guľky až po linecké koláčiky a marcipánové figúrky, tento výber sviatočných pochúťok poteší každého milovníka sladkého. Pripravte sa na vytvorenie útulnej a vôňou naplnenej atmosféry vo vašej kuchyni.
- Vianočné medovníky
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
100 g medu
100 g masla
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
2 lyžičky vianočného korenia (škorica, klinček, zázvor)
Postup:
V hrnci na miernom ohni rozpustite med a maslo. Nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu a vianočné korenie.
Pridajte vajce a vychladnutú medovú zmes. Miešajte, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny.
Predhrejte rúru na 180°C.
Na pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Uložte koláčiky na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte 8-10 minút alebo kým nebudú zlatohnedé.
Nechajte vychladnúť a podľa chuti ozdobte polevou alebo cukrom.
- Orieškové rožky
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
120 g mletých orechov (vlašské, alebo lieskové)
120 g masla
80 g práškového cukru
Vanilkový cukor na posypanie
Postup:
V miske zmiešajte múku, mleté orechy, práškový cukor a maslo nakrájané na kocky.
Rukami spracujte zmes do hladkého cesta.
Z cesta vytvorte malé valčeky a potom ich prehnite do tvaru rožka.
Uložte rožky na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 10-15 minút, kým nebudú zlatisté.
Ešte teplé rožky obaľte vo vanilkovom cukre.
- Kokosové guľky
Ingrediencie:
250 g mletého kokosu
200 g práškového cukru
2 bielky
1 lyžička vanilkového extraktu
Hrozienka alebo oriešky na ozdobu (voliteľné)
Postup:
V miske zmiešajte kokos, práškový cukr, vanilkový extrakt a bielky.
Rukami formujte zmes do malých guľôčok.
Do stredu každej guľky môžete vložiť hrozienko alebo oriešok.
Guľky uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 175°C asi 10-12 minút, až kým nebudú zlatisté.
Nechajte vychladnúť a uchovávajte v uzavretej nádobe.
- Linecké koláčiky
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 žĺtok
Citrónová kôra (voliteľné)
Džem na plnenie (malina, jahoda, marhuľa)
Postup:
Zmiešajte múku, maslo, cukor, žĺtok a citrónovú kôru do hladkého cesta.
Cesto nechajte odpočívať v chladničke asi 30 minút.
Na pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3 mm.
Vykrájajte rôzne tvary (napríklad kruhy, hviezdy).
Polovicu koláčikov vykrájajte s dierkou v strede.
Uložte na plech a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.
Po vychladnutí spojte dve polovice džemom, pričom navrchu je vykrojený tvar.
- Marcipánové figúrky
Ingrediencie:
250 g marcipánu
Potravinárske farby
Čokoládová poleva (voliteľné)
Postup:
Marcipán rozdeľte na menšie časti a zafarbite potravinárskymi farbami.
Z marcipánu formujte rôzne figúrky, napríklad zvieratká, srdiečka alebo vianočné motívy.
Nechajte figúrky vyschnúť na vzduchu.
Ak chcete, môžete figúrky čiastočne ponoriť do čokoládovej polevy.
Nechajte polevu stuhnúť a uchovávajte figúrky v suchu a chlade.
Tieto recepty sú ideálne na vytvorenie pestrej vianočnej ponuky, každý z nich pridáva niečo špeciálne a jedinečné na váš sviatočný stôl. Užite si prípravu a dobrú chuť!