Tvrdiť, že variť by mali len ženy, je sexistický prežitok
POZOR POZOR POZOR!
V kuchyni je MUŽ! Poďme ho vyspovedať!
Prečo práve “Muž v kuchyni”?
Odpoveď je prozaická. Keď sme s kamoškou dumali nad názvom, podmienkou bolo, aby to bolo jednoduché a výstižné bez toho, aby človek musel vysvetľovať, čo to znamená.
Predstava bola, že to má byť blog s jednoduchými receptami, kde proste vojdeš do kuchyne, pripravíš raz – dva večeru a máš hotovo. Ako keď varí muž v kuchyni.
Odkiaľ čerpáš inšpiráciu na recepty?
Najprv som si myslel, že je to ľahká otázka, ale keď sa nad tým zamyslím, nie je. 🙂 Snažím sa, aby bol môj foodblog hlavne praktický na každodenné používanie. Väčšina inšpirácie teda pochádza z toho, čo máme aktuálne v chladničke a v skrinke na potraviny.
Ďalšou inšpiráciou je nákup v obchode, ak je niečo práve v akcii.
Potom sú to deti a manželka, ak majú na niečo chuť a v neposlednom rade je to moja snaha, aby boli recepty pestré a striedali sa večere, obedy, raňajky, nátierky, polievky, cestoviny, mäso, strukoviny atď. To znamená, že sa zamyslím, čo dlho nebolo a čo by mohlo byť.
Zvolím si hlavnú surovinu a začínam vymýšľať.
A na záver príde niekedy aj to, že mám na niečo naozaj chuť, podarí sa to, vyzerá to dobre a tak to hodím na blog.
Prezraď nám, ako teda variť každý deň a nezblázniť sa?
Ísť na www.muzvkuchyni.sk (alebo .cz) a máš hotovo! 🙂 Úprimne? Ani ja nevarím väčšie jedlá úplne každý deň. Vždy si pripravím viac, takže máme aj na druhý deň. Toto je cesta, ako sa z toho nezblázniť. A menšie recepty, ako napríklad raňajky, tak to je jednoduché. Vajíčka sú hneď, nátierka tiež vydrží na dva až tri dni, banánový lievanec sa dá pripraviť vcelku na plechu, nie je nutné pripravovať lievance po jednom atď.
Máš svoje životné motto?
Mám. Veľmi ma ovplyvnilo a pomohlo mi vystúpiť zo svojho kruhu pohodlia a začať si plniť svoje sny.
Ak chceš niečo, čo si nikdy nemal, musíš urobiť niečo, čo si nikdy neurobil.
Čo si myslíš o mužoch, ktorí nevedia/nechcú variť, lebo to považujú za ženskú záležitosť?
Toto sú archaické názory a čudujem sa, že to v roku 2022 ešte stále existuje. Ak by som to mal obrátiť, naopak si myslím, že práve muži patria do kuchyne.
Nie náhodou sú v drvivej prevahe práve muži najznámejšími šéfkuchármi.
Varenie je fascinujúce v tom, že pre niekoho to môže byť mechanická a opakujúca práca (vezmeš recept a varíš dookola to isté) a pre niekoho nekonečný priestor, kde môže uplatňovať svoju kreativitu. Bohužiaľ, nie každý muž bude rád variť, ale tvrdiť, že variť by mali len ženy, je sexistický prežitok.
Soľ nad zlato? Alebo v tvojej kuchyni prevláda iná vzácna prísada, bez ktorej to už nejde?
Soľ a čierne korenie. Na každodenné varenie človek ani viac nepotrebuje. Ale myslím to čisto z pragmatického hľadiska, lebo naozaj nepoznám ľudí, ktorí by nemali doma vyprchané kari, staré oregána, majoránky, rôzne bylinkové zmesi na ryby a pod., lebo ich jednoducho nespotrebovali. Soľ a čierne korenie nevyhadzuje nikto. Tie sa spotrebujú vždy aj u nás.
Aké sú základné ingrediencie, ktoré v tvojej kuchyni nesmú chýbať?
Na prvý pohľad konkrétna otázka, ale keď sa človek zamyslí, je veľmi otvorená. Popíšem zoznam, ktorý potrebujem mať doma, aby som sa vedel v pohode vrátiť bez nákupu domov a nemusel sa báť, že neuvarím nič. Z korenín sú to spomenutá soľ a čierne korenie, z tukov sú to olivový, repkový olej a maslo, zo suchých potravín sú to cestoviny, ryža, strukoviny, ovsené vločky, orechy a ďalej mliečne výrobky ako syry, jogurty, smotany a vajíčka. Mať toto doma, človek nikam nemusí ani chodiť a vydrží v pohode.
Cesta za pekáčom je názov tvojho ebooku, je to akýsi návod, ako schudnúť?
Síce áno, ale nie tak úplne, aj keď áno. 🙂 Vysvetlím tento jazykolam. 🙂 Ebook Cesta za pekáčom je malá sonda do môjho súkromia, čo som prežíval posledné roky v korporátnom zamestnaní.
A bolo treba sa z toho dostať. Lenže ako, keď je internet plný “zaručených” odporúčaní, ktoré aj tak nefungujú a osobne sa k rade človek nedostane bez toho, aby si nekúpil doplnky stravy alebo iné zázračné produkty.
Cesta za pekáčom
Je o tom, ako som sa neustálym štúdiom (od roku 2016 som licencovaný fitness tréner) dopracoval k tomu, ako telo reaguje na stravu a začal som sa stravovať efektívne, miesto toho, aby som držal drastické alebo akékoľvek moderné diéty.
Naopak, začal som si užívať to, že jem, čo chcem a aj tak spaľujem tuky.
V ebooku je popísaných mojich 24 týždňov, strata 17 cm z môjho pásu a celkový úbytok na váhe 11 kg. Samozrejme sú tam aj moje fotky pred a po.
Fungovať to môže každému,
lebo tak máme od prírody nastavené naše telá a všetky fungujú na tých istých hormónoch. Lenže my ich naším životným štýlom a stravovaním mätieme.
K ebooku je pripravená aj užívateľská sekcia a každý, kto bude mať záujem ísť viac do detailu, si tam môže po vytvorení osobného profilu prečítať, prečo je možné zjesť čokoľvek a chudnúť. Sú tam pripravené aj vzorové jedálničky s receptami z môjho blogu a cviky, ktoré som na Ceste cvičil. Čitatelia si môžu celú Cestu alebo len niektoré fázy dokonca aj vyskúšať.
Dovolím si ale upozorniť, že je to zatiaľ len pre mužov a to z jedného prozaického dôvodu. Šiel som to celé len na sebe, aby som každému dokázal, že viem čo robím a že to naozaj funguje.
A výsledky sú skvelé.
Pre ženy tiež chystám samostatný ebook, som totiž presvedčený, že jesť čokoľvek a nepribrať sa naozaj dá a že to nie je len z ríše fantázie a sci-fi. Mám aktuálne 6 adeptiek, ktoré si to vyskúšajú a začiatkom jari by som mal mať už aj prvé výsledky a výstupy. Určite sledujte moje sociálne siete, sú tam pravidelné informácie a niekedy aj trocha srandy z môjho súkromia.
Chutné jedlo sa, žiaľ, často podpíše na postave. Ako sa teda zbaviť nadbytočných kíl, a zároveň sa netrýzniť drastickými diétami?
Odpoveďou je, zatiaľ síce len pre mužov, Cesta za pekáčom. Je to sebavedomé tvrdenie, ale keby som nemal vlastné výsledky, tak by som to netvrdil. Svedkom mi je manželka, moja rodina a teraz už každý, kto čítal môj ebook alebo ma sleduje na sociálnych sieťach.
Dá sa naozaj jesť čokoľvek a nepribrať.
Chystáš pre svoje čitateľov nejaké novinky? Nepremýšľal si nad online školou varenia?
To mi lichotí, ďakujem. 🙂 Nad školou varenia nie. Na to sú tu iní, talentovanejší a šikovnejší.
Rok 2022 sa ponesie v znamení, že naučím Slovenky, Češky, Slovákov a Čechov nielen variť jednoduché recepty, ale ukážem im aj spôsob, ako sa stravovať tak, aby mohli jesť, čo chcú a vydali sa na svoju Cestu za pekáčom.