Jarný reštart: medvedí cesnak, čerstvé bylinky, klíčky aj čistá voda
Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež, odporúča začleniť do jedál bylinky a klíčky. „Bylinky a klíčky sú bohatým zdrojom minerálov a vitamínov, ktoré sú pre organizmus dôležité, najmä v období jari. Môžu sa pridať do šalátov či jarných polievok, čím obohatia ich výživovú hodnotu,“ vysvetlila.
Jarné slnečné dni môžu byť tiež využité na viac času strávené vonku na slnku, aby si organizmus mohol vyprodukovať dostatok vitamínu D. „Je to jednoduchý spôsob, ako podporiť svoje zdravie v jarných mesiacoch,“ dodala.
Medvedí cesnak
Okrem byliniek a klíčkov odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporúčajú zaradiť do jedálnička aj medvedí cesnak. „Je to skvelý prírodný prostriedok s množstvom dôležitých látok a vitamínov. Jeho konzumácia môže slúžiť ako doplnková prevencia pred chrípkou a prechladnutím,“ vysvetlili.
Hamade zároveň apeluje na dôležitosť vhodného pitného režimu. „Obyčajná voda by mala byť základom. Je dôležité piť nesladenú a neperlivú vodu. Môžeme ju striedať s minerálnymi vodami, ktoré obsahujú horčík, čo je pre náš organizmus veľmi prospešné. Alternatívou môžu byť aj nesladené ovocné alebo bylinkové čaje,“ uzavrela.
S príchodom jari nezabudnite teda obohatiť svoj jedálniček o tieto zdravé a prospešné ingrediencie, ktoré nielen posilnia váš organizmus, ale aj prinesú nové chute a vône do vašej kuchyne.